Skip to content

Què vorem

Banyeres de Mariola

CASTELL FORTALESA

El castell és d’origen almohade i va ser construït a finals del segle XII amb 830 metres d’altitud. Ha sigut testimoni de diverses guerres. Va acollir a la població que fugia dels atacs i incendis que va patir diverses vegades la població. La fidelitat mostrada a Felip V en aquesta guerra es va veure recompensada amb el títol de vila noble, fidel, lleial i real, que actualment apareix en l’escut del municipi. 

ERMITA DE SANT JORDI

Dins d’aquesta xicoteta ermita d’estil neogòtic es troba el patró de Banyeres de Mariola, Sant Jordi. Està situada curiosament sobre l’antic cementeri de la localitat en ús fins a 1893.  

ERMITA DE SANTA MARÍA MAGDALENA

És un dels edificis més antics de Banyeres d’estil gòtic rural. Ací es realitzen diversos actes en honor a Santa María Magdalena, com a fires, correfocs, processons. 

ERMITA DEL SANT CRIST

Aquesta ermita d’estil neogòtic té gran importància perquè se celebren diferents eucaristies.  

De camí a l’ermita trobem el Viacrucis i tots els divendres de quaresma es realitza aquesta pràctica religiosa. El 25 d’abril, (últim dia de les festes de Moros i Cristians) la població esmorza ací i es nomena els capitans de cada comparsa de l’any pròxim.  

 

ÀREA RECREATIVA

Molí de l’Ombria

El Molí de l’ Ombria és un paratge de la localitat amb una àrea habilitada amb múltiples taules de *pícnic, zona de jocs infantils, i circuit de cicle-cross. La zona d’acampada està equipada amb dutxes i lavabos, una font d’aigua potable i zona per a cuinar.  

En l’àrea podem trobar gorgs d’aigua en les quals es banyen turistes i veïns de la població a l’estiu, a més de diferents rutes que comencen en aquest punt.  

  

RUTAS

Ruta dels Molins  

La Ruta dels Molins és un recorregut que uneix els tres molins de paper més emblemàtics de Banyeres de Mariola dels nou que van estar actius en el riu Vinalopó entre els segles XVIII i XX. En aquestes construccions, van treballar la major part dels veïns de Banyeres de Mariola durant diverses centúries.  

Penya la Blasca  

La Blasca és una de les muntanyes més emblemàtiques de Banyeres amb 1.119 metres. La ruta cap al seu cim comença des del  molí de l’Ombría, i al recorregut podem trobar gran exuberància de vegetació i unes vistes privilegiades.  

Ruta dels miradors  

És una ruta amb poc desnivell de pujada i distància. Apta per a quasi tots els públics. La ruta comença en l’àrea recreativa del Molí de l’Ombria i el cim més alt és la Serra de la Fontanella. Transcorre per recursos com la Font del Teularet i la Cova de la Serrella, i té unes impressionants vistes a Banyeres i la Serra Mariola.