Cocentaina
PALAU COMTAL
El Palau Comtal de Cocentaina és una de les joies arquitectòniques del gòtic i renaixement valencià. Edifici històric construït al segle XIII pel primer senyor feudal amb finalitat militar, va ser al segle XV quan la vila es va convertir en comtat i l’edifici es va ampliar i va condicionar com a residència senyorial dels Comtes de Cocentaina. El Palau ha patit diverses remodelacions durant els anys, però encara manté la seva estructura original de l’època medieval.
És d´estil gòtic i es caracteritza per la seua arquitectura de torres, arcs de mig punt i una gran sala d’audiències. A l’interior destaca la Sala Daurada, considerada com el conjunt de pintura mural genealògica més important de la Comunitat Valenciana i el Saló Ambaixador, que allotja el Museu Municipal.
CASTILLO DE COCENTAINA
Fortalesa medieval des d’on es contempla tota la comarca. Imponent torre d’estil gòtic i militar, de planta quadrada i dues alçades, es va construir entre finals del segle XIII i principis del XIV.
Construïda pels musulmans va ser utilitzada com una forta defensa per protegir la regió de les incursions enemigues, gràcies a ser un punt estratègic inamovible des d’on es veia una gran extensió de terrenys. Durant la reconquesta cristiana, el castell va passar a mans cristianes convertint-se en un important centre de poder i defensa.
Avui el castell de Cocentaina és el símbol de la vila.
ERMITA DE SANTA BÀRBARA
L’ermita de Santa Bàrbara és una ermita construïda al segle XVII en estil barroc dedicada a Santa Bàrbara, una santa molt venerada a la regió. L´ermita consta d´una façana barroca amb una portada d´arc de mig punt i un campanar d´estil gòtic. Al seu interior, destaca un retaule major amb una imatge de la santa. Actualment al Museu Municipal (interior del Palau).
L’ermita de Santa Bàrbara és un lloc de pelegrinatge molt popular a la zona i és coneguda per les festes religioses i culturals.
CASTELL DE PENELLA
El Castell de Penella és fora del nucli urbà de Cocentaina i és un dels elements més destacats de l’arquitectura de la primera època cristiana, en concret del segle XIII.
El conjunt del Castell de Penella es va construir utilitzant la tècnica de la maçoneria i el tàpia. Està compost per una torre d’homenatge de planta quadrada i, a la costa oest, hi ha una edificació rectangular per la qual s’accedeix al castell. L’origen de la torre era defensiu i esdevingué tot un símbol de poder feudal.
Aquest castell es trobava dins dels antics castells rurals o cases senyorials fortificades. A més, s’hi troba l’Ermita de Penella, així com altres racons d’aquest lloc que us faran viure una experiència inigualable.
FIRA DE TOTS SANTS
La Fira de Tots Sants de Cocentaina és una fira anual que se celebra al mes de novembre, durant el cap de setmana més proper al dia de Tots els Sants. És una de les festes més importants de la Comunitat Valenciana amb declaració de festa d’interès turístic internacional.
La fira compta amb una gran varietat d´activitats i esdeveniments per a tota la família. A més, compta amb nombroses parades de menjar i beguda, on es poden degustar plats típics de la comarca. D’altra banda, la fira també té un gran nombre d’exposicions.
És una excel·lent oportunitat per gaudir de la cultura i la gastronomia de la capital de la comarca del Comtat.
RUTA DE LA MURALLA
Itinerari que permet reconèixer, mitjançant punts d’informació, el recinte defensiu medieval que es va construir a partir del segle XIII a la vila de Cocentaina.
9 punts permeten conèixer de primera mà aspectes múltiples de la muralla, com la tècnica de construcció, els portals, el comerç a la Cocentaina medieval amb plaques senyalitzades del recorregut en diferents idiomes i amb la ubicació dels antics portals.