Skip to content

Introducció del projecte #3

La volta a la Mariola en 6 dies


La MARIOLA son tantes coses……La Mariola eres tu, sóc jo, som nosaltres. Un univers conformat per sendes, fonts, barrancs, pous de neu, herbes aromàtiques, àguiles, voltors, porcs senglars….. Un grapat de llegendes, de patrimoni cultural, de festes i tradicions. Pobles agermanats al compàs de les danses, del tabal i la xirimita….. La mariola  eres tu, soc jo, som nosaltres, són tantes coses….. 

Des del cicle de turisme de L’IES SERRA MARIOLA DE MURO hem estat rumiant com utilitzar este singular espai Valencià desde la perspectiva turística i fonamentalment com fer-ho, des de la  vessant ecològica i sostenible. 

Muro o qualsevol dels pobles que conformen la VOLTA A LA MARIOLA EN 6 ETAPES , esdevé la PORTA D’ENTRADA A ESTE UNIVERS NATURAL, CULTURAL I MEDIOAMBIENTAL. Una porta d’entrada que pose en contacte al viatger i a l’espai, una porta d’entrada que el transporte a experiències i moments inoblidables.

La Mariola i el turisme tenen una estreta relació des de fa molt de temps. Cada dia, cada cap de setmana, trobem excursionistes, ciclistes,runners, experts micològics a la recerca dels esclata-sangs més preuats…. El més normal és gaudir d’un  dia a la serra o als pobles que l’envolten, màxim un cap de setmana, però no trobem un producte estructurat que la recórrega de forma plena i organitzada per etapes per a ser disfrutada integralment. Almenys als membres d’este Cicle formatiu no els costa.  

Doncs bé, este és el nostre propòsit, crear un producte turístic que recorrega en 6 etapes i de forma circular la Serra Mariola,possibilitant la visita dels principals recursos turístics de les poblacions que la conformen. Com també la pernoctació  així com assaborir la gastronomia que ens proposa. 

L’esforç de Pep Palmer i Rafa Albero (Col·laboradors incansables d’este Cicle de turisme i ideòlegs d’este producte turístic) i el dels nostres alumnes i professors quedarà recompensant si possibilitem este propòsit. 

Moltes gràcies a tots i totes 

La SERRA MARIOLA va ser declarada parc natural el 8 de gener del 2002. Amb una extensió de 16.000 hectàrees, situades entre les comarques de la Vall d’Albaida, l’Alcoià i el Comtat, s’inclou dins dels municipis d’Agres, Alfafara, Banyeres , Bocairent, Cocentaina, Muro

Destaca per les fonts abundants, les nombroses masies i una gran xarxa de camins, que evidencien la intensa activitat d’aprofitament dels recursos naturals duta a terme pels seus antics pobladors: nevaters, pastors, llenyataires, etc. 

Un dels signes d’identitat més important del parc són les caves, en explotació entre els segles XVI-XX: construccions per a l’emmagatzematge de la neu. 

Altres elements constructius destacats són els diversos caserius, castells i ermites que trobarem. 

El seu paisatge vegetal, amb més de 1.400 varietats de plantes, és un magnífic exponent de biodiversitat d’espècies amb propietats aromàtiques i medicinals: sàlvia, camamilla, farigola, cua de gat, hipèric, te de roca… Moltes d’aquestes herbes formen part de l’elaboració de begudes (herbero), com a condiment culinari, com a remei d’infinitat d’afeccions, en la producció de perfums… La major part de la serra està coberta de pins i matoll amb bruc, carrasques, argelagues, estepes , alzines, teixos … 

La fauna la formen amfibis, rèptils, aus (pinsà, perdiu, gafarró… rapinyaires diürnes com l’àliga reial, el falcó pelegrí o l’azor, i nocturnes, com el mussol, caro, l’òliba…) i mamífers (senglar, conill, gat salvatge, fagina, mostela, geneta, teixó, rabosa…). 

Cal esmentar també el riu Vinalopó, que neix a Bocairent, i el pic del Montcabrer, que és el més alt del parc amb 1.390 metres. 

https://www.serramariola.org/es/naturaleza/
https://parquesnaturales.gva.es/es/web/pn-serra-de-mariola/planea-tu-visita

Volem agrair la participació als professors dels departaments de l’IES Serra Mariola que s’han implicat amb aquest projecte interdisiplinar:

Dpt. d’Informàtica

Dpt. Anglés

Dpt. Valencià